Mikoza e këmbëve - simptoma dhe trajtim

Ndalimi i mykozës(dermatophytosis, Tinea pedis) - një sëmundje e lëkurës së këmbëve, e cila shkaktohet nga kërpudhat patogjene ose oportune. Ndryshimet në lëkurën e këmbëve karakterizohen me lëkurë, e cila shoqërohet me kruajtje. Me lezione të rënda, në sfondin e lëkurës së kuqe dhe edematoze shfaqen erozione, çarje të thella në shputa dhe në hapësirat ndërdixhitale, të cilat shoqërohen me dhimbje dhe vështirësojnë ecjen.

kërpudhat e lëkurës në këmbë

Shfaqja e barnave moderne antifungale ka përmirësuar situatën epidemiologjike, por këmba e atletit mbetet ende një nga problemet më të rëndësishme në dermatovenerologji. Përdorimi i disa barnave është i kufizuar tek të moshuarit dhe pacientët me sëmundje kronike.

Prevalenca e këmbës së atletit

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), rreth 1/3 e popullsisë së botës vuan nga sëmundje kërpudhore, nga të cilat më të zakonshmet janë mykoza e këmbës, incidenca po rritet çdo vit.

Sipas dermatologëve, 10-20% e popullsisë së rritur vuan nga mykozat e këmbëve, tek meshkujt sëmundja shfaqet 2 herë më shpesh se tek femrat, tek të moshuarit më shpesh se tek të rinjtë. Në moshën mbi 70 vjeç, në çdo të dytën pacient regjistrohet mykoza e këmbës, e cila shoqërohet me rritje të ndryshimeve shoqëruese metabolike dhe vaskulare (diabet mellitus, variçe etj. ). Kërpudhat e këmbëve po diagnostikohen gjithnjë e më shumë tek fëmijët.

Miliona njerëz janë aktualisht të prekur nga kjo sëmundje. Në rrezik janë punëtorët në një sërë profesionesh: minatorët, atletët dhe personeli ushtarak.

Shkaqet e këmbës së atletit

Shkaktarët më të zakonshëm të mykozës së këmbëve janë kërpudhat dermatomicet: Trichophyton rubrum (90%), Trichophyton mentagrophytes, më rrallë Epidermophyton. Ndonjëherë këmba e atletit mund të shkaktohet nga kërpudhat e gjinisë Candida.

Faktorët e rrezikut për këmbën e atletit:

 • Ekzogjene (e jashtme): mikrotrauma e lëkurës së këmbëve (misrat, misrat), çarjet, djersitja e tepërt, veshja e këpucëve të ngushta, këpucët nga materiale artificiale, mosrespektimi i rregullave të higjienës personale, larja e parregullt e këmbëve dhe tharja e dobët me peshqir. .
 • Endogjene (të brendshme): venat me variçe dhe distoni vegjetovaskulare, të cilat çojnë në furnizim të pamjaftueshëm të gjakut në lëkurën e këmbëve; hipovitaminoza; marrja e glukokortikosteroideve, ilaçeve citostatike, antibakteriale dhe estrogjen-progestinike, të cilat ulin imunitetin e përgjithshëm të trupit.

Infeksioni me mykozën e këmbëve mund të ndodhë drejtpërdrejt nga një person i sëmurë, dhe është gjithashtu i mundur transmetimi i tij përmes kontaktit familjar (në pishinë, banjë, në palestër, përmes këpucëve, peshqirëve, qilimave, etj. ).

Nëse keni simptoma të ngjashme, konsultohuni me mjekun tuaj. Mos u vetë-mjekoni - është e rrezikshme për shëndetin tuaj!

Simptomat e këmbës së atletit

Simptomat kryesore të mykozës së këmbëve:

 • kruarje;
 • çarje të vogla;
 • eritemë (skuqje);
 • peeling;
 • flluska;
 • keratinizimi i lëkurës;
 • erë e pakëndshme dhe e athët;
 • ndjesi djegieje dhe dhimbje.

Shenjat e para të mykozës së këmbëve manifestohen në formën e kruajtjes dhe djegies në palosjet ndërdixhitale të këmbëve, lëkura fillon të zhvishet, plasaritet, skuqet, ka shenja të ënjtjes dhe inflamacionit. Komplikimet mund të zhvillohen në formën e skuqjes së pelenave dhe ekzemës së lëkurës.

Llojet e mykozës së këmbës:

 • fshirë - manifestohet me kruajtje të moderuar dhe skuqje të lëkurës;
 • akute - shoqëruar me kruajtje të rëndë dhe lezione të lëkurës në formën e çarjeve; (onikomikoza) - manifestohet me dëmtim të pllakave të thonjve, të cilat bëhen të trasha dhe ndryshojnë ngjyrën;
 • oprelovidny - formohen zona të qara;
 • squamous - shfaqen luspa lamelare;
 • hiperkeratotik - i shoqëruar me skuqje në formën e papulave dhe pllakave në harqet e këmbës;
 • dyshidrotik - vazhdon me zhvillimin e edemës, zonave të qara dhe vezikulave.

Patogjeneza e mykozës së këmbës

Lëkura është organi më i madh në trupin e njeriut, që përbën 15% të peshës totale të trupit. Kryen shumë funksione, kryesisht mbron trupin nga efektet e faktorëve të jashtëm të natyrës fizike, kimike dhe biologjike, nga humbja e ujit, dhe gjithashtu merr pjesë në termorregullimin. Lëkura përbëhet nga tre shtresa: epidermë, dermis dhe yndyrë nënlëkurore.

patogjeneza e mykozës së këmbës

Epiderma (shtresa e jashtme e lëkurës) është pengesa kryesore për depërtimin e kërpudhave në lëkurë. Është një epitel i shtresuar skuamoz i keratinizuar, i cili, nga ana tjetër, përbëhet nga pesë shtresa dhe kryen funksionin e një pengese. Keratinocitet janë qelizat kryesore të epidermës. Ato përmbajnë proteinën keratin, e cila krijon shtresën e jashtme të lëkurës dhe i jep asaj elasticitet dhe forcë. Qelizat e keratinizuara të epidermës pastrohen vazhdimisht.

struktura epidermale

Dermatomicetet prodhojnë enzima të quajtura keratinaza që shpërbëjnë keratinën. Për shkak të kësaj, kërpudhat depërtojnë në shtresat sipërfaqësore të lëkurës, ku ato vazhdojnë të ekzistojnë edhe në të ardhmen. Muri qelizor i dermatomiceteve përmban manane, substanca që mund të shtypin imunitetin qelizor lokal. Kërpudha T. rubrum, për shkak të veprimit të mananeve, pengon riprodhimin e keratinociteve, si rezultat, deskuamimi i luspave me brirë nga sipërfaqja e lëkurës ngadalësohet dhe zhvillohet një infeksion kronik.

Klasifikimi dhe fazat e zhvillimit të mykozës së këmbëve

Kodi sipas Klasifikimit Ndërkombëtar të Sëmundjeve të rishikimit të 10-të (ICD-10) është B35. 3.

Klasifikimi në varësi të patogjenit:

 • Keratomycosis (pityriasis versicolor).
 • Dermatofitoza (mikrosporia, trikofitoza sipërfaqësore, mykoza e këmbëve, mykoza e lëkurës së lëmuar, mykoza e palosjeve inguinale, onikomikoza).
 • Candidiasis (kandidiaza e lëkurës, thonjve).
 • Mikoza të thella (blastomikoza, sporotrikoza, kromomikoza).

Klasifikimi sipas ICD-10

 • B35. 1 Mikoza e thonjve.
 • B35. 2 - Mikoza e duarve.
 • B35. 3 - Mikoza e këmbëve.
 • B37. 2 - Kandidiaza e lëkurës dhe thonjve.

Klasifikimi i lokalizimit:

 • Mikoza e lëkurës.
 • Mikoza e palosjeve.
 • Mikoza e duarve.
 • Mikoza e këmbëve (formë skuamoze, hiperkeratotike, intertriginoze, dyshidrotike).
 • Onikomikoza (distale, sipërfaqësore, proksimale).

Klasifikimi klinik:

 • Forma e fshirë manifestohet me lëkurë në palosjet ndërdigjitale III-IV të këmbëve. Qërimi i lehtë mund të jetë edhe në shputën dhe në sipërfaqet anësore të këmbëve.
 • Forma ndërtrigjene manifestohet me hiperemi në palosjet ndërdixhitale të këmbëve dhe është e mundur edhe shfaqja e flluskave që shkaktojnë formimin e erozioneve dhe çarjeve. Kruajtje dhe djegie e theksuar subjektivisht.
 • Me një formë dyshidrotike, flluska të grupuara shfaqen në lëkurën e harqeve dhe në sipërfaqet anësore të këmbëve. Më shpesh ato shfaqen në lëkurë të shëndetshme, pastaj rriten në madhësi, bashkohen dhe formojnë flluska më të mëdha me shumë dhoma. Kur hapen flluskat, formohen erozione.
 • Forma skuamoze-hiperkeratotike karakterizohet nga trashje lokale ose e përhapur e shtresës korneum të sipërfaqeve anësore dhe shputore të këmbëve. Zonat e prekura të lëkurës janë të mbuluara me luspa të vogla të ngjashme me krundet. Peeling është veçanërisht i dukshëm në palosjet e lëkurës. Çarjet shkaktojnë dhimbje gjatë ecjes.

Klasifikimi klinik është shumë i përshtatshëm nga pikëpamja praktike për përcaktimin e taktikave të mëtejshme të trajtimit dhe monitorimin e pacientit.

Bazuar në pamjen klinike të sëmundjes, mund të gjykohet agjenti shkaktar i sëmundjes. Për shembull, forma dyshidrotike shpesh shfaqet me këmbën e atletit të shkaktuar nga Trichophyton mentagrophytes var. interdigitale, forma skuamoze-hiperkeratotike shoqërohet më shpesh me T. rubrum, ecuria kronike dhe procesi i përhapur janë karakteristikë për mykun oportunist Candida spp. dhe Aspergillus.

Komplikimet e mykozës së këmbëve

 • Alergji ndaj kërpudhave.Nën veprimin e kërpudhave, formohet sensibilizimi polivalent, pra trupi bëhet më i ndjeshëm ndaj mbetjeve të kërpudhave, të cilat janë të huaja për ne dhe janë alergjenë të fortë. Trupi reagon më ashpër, gjë që manifestohet me skuqje dhe reaksione të ndryshme të lëkurës, sëmundje kronike të natyrës alergjike, si ekzema e lëkurës. Është e mundur të zhvillohet ose përkeqësohet rrjedha e patologjive të tilla si astma bronkiale, dermatiti alergjik, dermatiti seborrheik dhe psoriasis. Përveç kësaj, një person mund të zhvillojë më shpesh komplikime alergjike profesionale dhe intolerancë ndaj drogës.
 • pioderma- Sëmundjet pustulare të lëkurës (celuliti, limfangjiti, gëlbaza dhe osteomieliti i kockave të këmbës), të cilat mund të çojnë në plagë të thella dhe afatgjatë të lëkurës që nuk shërohen. Pyoderma shkaktohet nga fakti se bakteret depërtojnë lehtësisht përmes erozioneve dhe çarjeve në lëkurë ("porta e infeksionit"). Në të njëjtën kohë, temperatura rritet, shfaqet dobësi, keqtrajtim, gjë që kërkon korrigjim të menjëhershëm kirurgjik.
 • Rritja e komplikimeve viralenë formë lythash për shkak të pranisë së hiperkeratozës dhe çarjeve. Arsyeja është një shkelje e funksionit mbrojtës të lëkurës, si rezultat i së cilës ajo bëhet më e ndjeshme ndaj çdo infeksioni, përfshirë atë viral.
 • Ulje e përgjithshme e imunitetitdhe mikroqarkullimi i dëmtuar në ekstremitetet e poshtme te pacientët me sëmundje somatike shoqëruese si diabeti mellitus dhe venat me variçe.
 • Përhapja e sëmundjes në thonjtë dhe lëkurën e duarve.Me kërpudhat e thonjve, ndodh deformimi i tyre, mund të ndodhë shfaqja e një gozhdë të rrënjosur, panaritium (inflamacion purulent i indeve të gishtërinjve), paronikia (inflamacion i rrotullës periungual) dhe shkëputje e plotë e pllakave të thonjve.
 • Përkeqësimi i cilësisë së jetës.Format akute të mykozës së këmbëve janë të dhimbshme, e vështirësojnë veshjen e këpucëve dhe me zhvillimin e limfadenitit shoqërohen me shëndet të dobët të përgjithshëm dhe temperaturë.

Diagnoza e mykozës së këmbëve

Diagnoza e mykozës së këmbëve bazohet në ankesat e pacientit, anamnezën, pamjen klinike dhe rezultatet laboratorike. Mikozat e këmbëve janë ndër ato sëmundje që kërkojnë domosdoshmërisht një studim laboratorik për të konfirmuar diagnozën klinike.

Metoda kryesore e konfirmimit të diagnozës së mykozës së këmbës është ekzaminimi mikroskopik dhe kultura. Materiali është luspa e lëkurës, të cilat gërvishten nga lezioni në lëkurë me një bisturi ose xhami, më rrallë përdoret një test ngjitës.

Diagnostifikimi laboratorikmykozat përfshijnë ekzaminimin mikroskopik dhe kulturor të materialit për kërpudha. Ekzaminimi mikroskopik është një metodë e shprehur për diagnostikimin e një patogjeni, i cili bën të mundur zbulimin e strukturës së kërpudhave brenda pak orësh. Me ekzaminim mikroskopik, është e mundur të zbulohen elementë të kërpudhave në formën e fijeve të miceli dhe sporeve. Disavantazhi i metodës është se është e mundur të merren rezultate false pozitive dhe false negative, gjë që varet nga shumë faktorë: teknika e marrjes së materialit, karakteristikat e ruajtjes dhe transportit, etj.

Metoda kulturore është metoda më e saktë diagnostike që ju lejon të identifikoni llojin e kërpudhave për emërimin e terapisë patogjenetike. Për t'u përgatitur për analizën, pacientit nuk rekomandohet të përdorë asnjë agjent antifungal vetë për 1 muaj.

Kur përshkruani terapi sistemike antifungale, rekomandohet kryerja e një testi biokimik të gjakut për të përcaktuar nivelin e bilirubinës, AST dhe ALT për shkak të nevojës për të kontrolluar funksionin e mëlçisë dhe traktit biliar, si dhe për të parandaluar komplikimet e mundshme.

Diagnoza diferenciale e mykozës së këmbës:

 • Forma skuamoze diferencohet nga psoriaza, ekzema, keratoderma.
 • Forma interdigjitale dallohet nga impetigo, skuqje e pelenave dhe kandidiaza.
 • Forma dyshidrotike dallohet nga pustuloza palmar-plantare.

Trajtimi i mykozës së këmbëve

Trajtimi duhet të kryhet nën mbikëqyrjen e një dermatologu.

Detyra kryesore në luftën kundër mykozës së këmbëve është zbulimi, njohja dhe trajtimi i saj në kohë përpara zhvillimit të mykut të thonjve, i cili kërkon një terapi më të gjatë dhe më komplekse (terapi sistemike antimikotike). Në të njëjtën kohë, është e rëndësishme të keni ilaçe efektive që korrespondojnë me tiparet moderne klinike të mykozave të këmbës.

Para se të vazhdojë me trajtimin e sëmundjes, dermatologu zgjedh midis opsioneve të mundshme të trajtimit. Në shumicën e rasteve, përshkruhen preparate lokale. Baza e trajtimit është përdorimi i agjentëve antimikotikë që kanë një efekt të larmishëm. Stimuluesit dhe medikamentet e qarkullimit të gjakut përdoren gjithashtu për të eliminuar simptomat kryesore:

 • Agjentët antifungale për terapi të jashtme: kremra, pomada, xhel, etj. Ato aplikohen nga jashtë 1-2 herë në ditë për 4 javë.
 • Me hiperkeratozë të theksuar të këmbëve, kryhet paraprakisht terapi eksfoliuese: 1 herë në ditë për 3-4 ditë, e cila vepron si keratolitik, d. m. th. , heq shtresën e trashë, duke përgatitur kështu lëkurën dhe duke përmirësuar depërtimin e agjentëve antimykotikë në dermis.
 • Në prani të flluskave, përdoret fukortsin, tretësira aplikohet nga jashtë 1-2 herë në ditë për 2-3 ditë. Më pas përshkruani përgatitjet e kombinuara 2 herë në ditë nga jashtë për 7-10 ditë.
 • Me kruajtje të rëndë, përshkruhen antihistamine: 0, 001 g 2 herë në ditë nga goja për 10-15 ditë.
 • Dezinfektimi i këpucëve 1 herë në muaj deri në shërimin e plotë, mund të përdorni një llak, përbërësi aktiv i të cilit është metosulfati i undecilenamidopropiltrimonium.
 • Nëse preken pllakat e thonjve, terapia sistemike antimikotike është e detyrueshme me një nga substancat e mëposhtme: terbinafinë, ketokonazol, itrakonazol, flukonazol nga goja për 3 deri në 4 muaj. Kjo terapi kërkon vëzhgim nga një dermatolog, pasi vetë-mjekimi mund të çojë në komplikime në organet e brendshme, kryesisht në mëlçi, traktin biliar, stomak, si dhe në mosefektivitetin e terapisë dhe formimin e rezistencës ndaj trajtimit.

Është e nevojshme të trajtohet mykoza e këmbës, sepse nëse kërpudhat janë vendosur në lëkurë, atëherë pa trajtim nuk do të shkojnë askund, që do të thotë se produktet e mbeturinave të kërpudhave do të hyjnë gjithmonë në indet dhe gjakun përreth, duke shkaktuar sensibilizimin e trupit. dhe zhvillimi i sëmundjeve kronike të një natyre alergjike.

Prania e një kërpudhe tregon një ulje të imunitetit, dhe lëkura e dëmtuar nga mykoza praktikisht nuk kryen një funksion mbrojtës. Kështu, krijohen të gjitha kushtet për ngjitjen e një infeksioni bakterial shoqërues.

Një pacient me mykozë të këmbëve është një burim aktiv infeksioni për njerëzit e tjerë dhe veçanërisht anëtarët e familjes, kështu që trajtimi në këtë rast është një mjet efektiv për parandalimin e një infeksioni mykotik midis të afërmve të shëndetshëm dhe njerëzve përreth.

Një mjedis i favorshëm për zhvillimin e një infeksioni mykotik në lëkurën e këmbëve është një mjedis i lagësht, ndaj duhet të përpiqeni ta mbani lëkurën e këmbëve gjithmonë të thatë. Për ta bërë këtë, çdo mbrëmje duhet të lani këmbët me sapun dhe të thani lëkurën me një peshqir letre të disponueshme, duke i kushtuar vëmendje të veçantë hapësirës midis gishtërinjve.

Parashikim. Parandalimi

Prognoza për mykozat e lëkurës varet kryesisht nga faza e sëmundjes në të cilën filloi trajtimi. Prandaj, duke vërejtur ndryshime në lëkurë, nuk duhet ta shtyni një vizitë te mjeku. Me trajtimin në kohë dhe të duhur të mykozës së këmbëveparashikime favorshme: ka një kurë të plotë për infeksionin mykotik, pacienti shërohet.

Nëse nuk trajtohet, kërpudhat mund të çojnë në komplikime që jo vetëm deformojnë formën e thonjve, por ndikojnë edhe në gjendjen e trupit në tërësi.

Parandalimi publik përfshin përpunimin e vendeve publike: banja, sauna, pishina, dushe. Dyshemetë, inventari, si dhe sendet shtëpiake duhet të dezinfektohen. Personeli dhe personat që frekuentojnë banjat publike, saunat, etj. duhet t'i nënshtrohen kontrolleve të rregullta parandaluese.